3290 poze   223960 vizite

S - Botgros - Mugurar - ARHIVA

NU II MAI DETIN....

MUGURARUL (PYRRHULA PYRRHULA)


Are 18 cm marime, iar coloritul este cenusiu pe spate, negru pe aripi si coada, rosu trandafiriu pe piept la mascul, cafeniu roscat pe piept la femele. Ciocul este negru albastrui, conic, scurt si gros. Picioarele sunt brune. Mediul de viata il constituie padurile mixte si de conifere, bogate in subarbusti si cu numeroase luminisuri insorite. Ouale, in numar de 4 - 5, depuse zilnic, incepand din aprilie pana in mai sunt fusiforme, netede, lucitoare, albastre deschis, cu intensitati ce alterneaza, cu puncte si cu pete maro-negricioase, maro-purpurii si violet - deschis, masate la capatul rotund al oului. Incubatia dureaza 12 - 14 zile. Cloceste numai femela, care in aceasta perioada este alimentata de mascul; au loc doua sau chiar trei clociri pe an. Puii sunt nidicoli, cu perioada post embrionara de 12 - 18 zile. In primele 6 zile sunt acoperiti de femela, in timp ce masculul aduce hrana, dupa aceasta ambii parinti participa la hranire. Puii sunt acoperiti cu puf des, destul de lung, gri-negricios; gatlejul este roz cu puncte gri - purpuriu pe laturi, umflatura marginala a ciocului este galbena palid. Hrana se constituie din seminte diferite, bace, muguri de copaci si arbusti, mai rar insecte.

O ALTFEL DE DESCRIERE :
Pasare sedentara in tara noastra mugurarul cloceste in mai ales in padurile de munte ale Carpatilor ,de unde in iernile mai geroase coboara spre cimpie .Masculul adult are partea superioara a capului si cea din jurul ciocului de culoare vinat negricioasa ,partea superioara a corpului ,tectricela mici si mari ale aripilor cenusii ,tirtita alba,gitul laturile gitului si gusa rosu deschis carmin,abdomenul si tectricele superioare ale cozii,albe .Rectricea exterioara are ambele parti si uneori de-a lungul rahisului prezinta o pata alba mai mult sau mai putin lata.Remigele negre: primaare dunga dreapta ,iar urmatoarele patru remige sint scobite la virf,bordate cu sur-deschis ;ultimele regiuni sint vinat -negricioase .ultima remige este cea mai mica cu steagul exterior suriu,mai mult sau mai putin suflat cu roz-rosiatic.Tectricele mici sur-inchise,cele mai lungi vinat-negricioase cu virfurile sur-deschis formind peste aripa oo banda evidenta .Ciocul negru,irisul si picioarele brune.
FEMELA adulta este ceva mai mica decit masculul ,are spatele cu luciul brumat iar partea ventrala sur-deschis cu luciu brun-roscat ,si mai mult sau mai putin porfiriu.
Pasarile tinere (ambele sexe )au partea superioara si cea inferioara a corpului brun-ruginiu,fara sur sau rosiu.capulsi spatele fara negruiar la masculi tineri spatele este citeodata suflat cu rosiu.Cuibareste in padurile de munte ,incepind cu a doua jumatate a lunii aprilie si depunin de regula 5-6 oua .
Hrana in libertate consta din seminte ,fructe ,muguri (de unde ii provine si numele)si insecte.Sint crescuti si reprodusi cu succes in captivitate datorita coloritului sau foarte frumos in prezent ajungindu-se la diferite mutatii de culoare ,cele mai cunoscute fiind:bruna,pastelo,pastelo -bruna,baltatii,lutino.
DSCN0150
DSCN0150
DSCN0152
DSCN0152
DSCN0153
DSCN0153
DSCN0154
DSCN0154
DSCN0155
DSCN0155
DSCN0156
DSCN0156
DSCN0157
DSCN0157
DSCN0158
DSCN0158
DSCN0159
DSCN0159
DSCN0160
DSCN0160
DSCN0161
DSCN0161
DSCN0162
DSCN0162

Comentarii album • 8
2000robert 14 April 2013  
salut vreau sa cumpar si eu un mascul de mugurar trimite-mi un mesaj cu pretul sau suna-ma
Raportează
zoocristi 18 November 2012  
nu ai de vanzare
Raportează
Nipy31 9 October 2012  
cumpar femela mugurar
Raportează
jipanu 28 March 2012  
ai scos pui domnule chiar sun interesat de o pereche
Raportează
eugen2005 27 November 2011  
cat au costat?
Raportează
bodooni 27 November 2011  
sunt pereche?
Raportează
tanjala 27 November 2011  
da
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.